Nasıl Üretiyoruz?
Cantemir, İznik bölgesinin bereketli topraklarından gelen Çelebi zeytinlerinin özenle işlenmesiyle elde edilen, soğuk sıkım yöntemiyle üretilen saf ve doğal sızma zeytinyağının ta kendisidir. İznik toprakları, yüzyıllardır Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine lezzetli zeytinler sunmuş ve Cantemir bu geleneği canlandırmaya talip olmuştur.
Zeytinyağının kalitesi, başlangıçta zeytinin kendisi ve üretim süreci ile alakalıdır. Cantemir zeytinyağının üretimi, İznik’in verimli topraklarında yetişen Çelebi zeytinlerinin titizlikle toplanmasıyla başlar. Zeytinler, bekletilmeden 3-4 saat içinde sıkım işlemine alınır. Zeytinlerin beklemesi, yağın asit seviyesini artıracağı için tercih edilmez. Bu hızlı işlem, yağın asit seviyesini minimize etmek ve organik yapısını korumak amacıyla gerçekleştirilir. Dip zeytinler, yani dalından düştükten sonra uzun bir süre yerde bekleyen zeytinler, yüksek asit ve toprak oranına sahip oldukları için kullanılmaz. Cantemir, bu aşamada seçiciliğiyle öne çıkar ve sadece olgunlaşmış zeytinlere odaklanır.
Cantemir’de zeytinyağının ayrıştırılması için soğuk sıkım yöntemi tercih edilir. Zeytinyağı sıkımında 30 derecenin üzerindeki sıcak su tercih edilebilirken, Cantemir, yağın kalitesini korumak için 26-27 derece su kullanır. Soğuk sıkım sonucu elde edilen zeytinyağı miktarı az olabilir, ancak bu yöntem, zeytinyağının organik yapısını, lezzetini, kalitesini ve nefasetini en üst düzeyde korur. Bütün bu aşamalarda temizlik ve üretim alanının kokmaması oldukça önemlidir. Zeytin meyvesi dalında olgunlaşırken dahi etrafındaki kokuları emen bir özelliğe sahiptir. Eğer üretim tesisinde kötü bir koku mevcutsa tıpkı zeytin meyvesi gibi zeytinyağı bu kokuyu emecektir.
Elde edilen zeytinyağı dinlendirildikten sonra zeytinyağının doğallığını ve lezzetini kaybetmemesi için hava ve ışıkla temas etmemesi adına özenle tenekelere konur. Artık tenekelerde bulunan Cantemir zeytinyağı, kalitesini muhafaza etmek amacıyla ışıktan korunur ve havayla temas etmez. Üretim alanının steril olması da son derece önemlidir, çünkü zeytinyağı çevresindeki kokuları emebilir. Zeytinyağı evlerinizde bile ışık görmemesi ve havayla temas etmemesi gereken bir üründür. Bu, zeytinyağının kalitesini ve lezzetini korumak için hayati bir öneme sahiptir.
Zeytinyağı, aslında bir meyve suyudur. Cantemir zeytinyağı, meyve suyu kıvamında, muhteşem bir lezzet sunar. 0.2-0.4 arasındaki düşük asit oranı ve yüksek polifenol oranıyla yüksek kalitede bir zeytinyağıdır. Bu eşsiz ürünü sofralarınızda denemek için yer açın. Cantemir Orchard, İznik’in zeytin mirasını sizlere sunuyor. Eşsiz tadı ve kalitesiyle sofralarınıza sağlık ve lezzet katıyor. Siz ve aileniz Cantemir ile zeytinyağı deneyimini şimdi yaşayın!
Soğuk sıkım zeytinyağı üretimi, zeytinlerin doğal lezzetini ve kalitesini koruyan bir süreçtir. Bu aşamalarda dikkatli bir şekilde kontrol edilen sıcaklık ve işlem adımları, sonuç olarak tüketiciye saf ve lezzetli bir ürün sunar.
Zeytinyağı Nasıl Üretilir?

1. Aşama
Hasat
Kaliteli zeytinyağı elde etmek için olgunlaşmış zeytinlerin toplanması gereklidir. Olgunlaşmış zeytinlerin seçilmesi, dip zeytinlerin kullanılmaması zeytinyağının kalitesini belirler.

2. Aşama
Seçme ve Temizleme
Hasat sonrası zeytinlerin yapraklardan, dallardan ve yabancı maddelerden ayrılması gerekir. Temizleme işlemi, yağın saf bir ham madde olmasını sağlar.

3. Aşama
Öğütme
Temizlenen zeytinler, öğütme makinelerinde ezilir. Bu, zeytinlerin hücre duvarlarını kırarak yağın serbest kalmasını sağlar.

4. Aşama
Zeytin Hamuru Oluşturma
Öğütülen zeytinler hamur haline getirilir. Bu hamur, yağın ayrılması için bir ara ürün olarak kabul edilir.

5. Aşama
Sıkma
Zeytin hamuru, yağın çıkarılması için sıkılır. Soğuk sıkım zeytinyağı üretiminde, su sıcaklığı düşük tutulur (24-27 derece), böylece yağın kalitesi korunur.

6. Aşama
Ayrıştırma
Sıkılmış zeytinyağı, su ve diğer sıvılardan ayrılır, bu da zeytinyağının saflığını artırır.

7. Aşama
Depolama
Zeytinyağı, ışık ve havayla temas etmeyecek, delinmemiş ve ağzı açık olmayan tenekelerde ve kaplarda, serin ve kokusuz yerlerde saklanmalıdır. Hava ve ışıkla teması minimumda tutan tenekeler bu sebeple tercih edilir.